Accon Greentech logotype

Då var det dags att fira Jul

Ett år går fort och 2021 har varit ett händelserikt år på många sätt. Väldigt positivt trots att vi tampas med en Pandemi som inte gärna vill ge med sig. Det är klart att man börjar känna sig trött på detta och man tror man har kommit igång att jobba som vanligt igen men så kommer det nya restriktioner. Det är nog högst troligt att början av nästa år också kommer att vara lite problematiskt för oss.

Att sammanfatta året kan bli mycket att skriva om men det kan nog bli en kortfattad version. I vår egna organisation så har det hänt mycket under året och vi har jobbat en hel del med internutbildningar och försökt att väva in det cirkulära tänket i alla medarbetares mindset. Det finns de som brinner för detta och så kanske några av oss tycker att det är lite spel för galleriet. Jag kan nog bara hålla med och jag känner nog att jag stöter på spelet för galleriet ganska ofta när man kommunicerar med olika företag.

Jag tror nog att det finns en massa politiker som vill höja ribban för att vi ska få igång återvinning och en cirkulär ekonomi men det krävs helt klart och tydligt spelregler som ger oss styrmedel att jobba med. Beslutsfattare och politiker behöver troligtvis se på att skapa möjligheter för företag som kommer med nytänkande som vi gör i Accon Greentech AB. De stora återvinningsföretagen som är etablerade på marknaden vill inte jobba med så små fraktioner som vi siktar in oss på. Det är enklare att bara sälja det man vill bli av med utomlands som man har gjort tidigare. Men om några år när marknaden kräver att vi ska leverera storsäckar som innehåller 30% återvunnen PP ska vi importera plasten då eller hur tänker vi här? Den som lever får se har vi sagt förr så det får framtiden utvisa.

I Accon har det också tagits fram nya produkter kopplade till RFR där vi underlättar för våra kunder att göra ett bra val hos oss på Accon. Vi har också tagit fram öglor som minskar på mängden färg på säckarna så här finns möjlighet att förbättra sin storsäck. I Accon SRS har man kommit väldigt långt med RFR produkter och vi har en ganska stor mängd produkter att presentera.

För att kunna komma igång och jobba med att få in storsäckarna i en loop där Accon Greentech AB ombesörjer tjänsten så kan man behöva rätt utrustning. Vi erbjuder våra kunder lösningar med balpressar och komprimatorer. Då vi ser att intresset för begagnade maskiner finns så har vi också lagt upp några begagnade maskiner som vi kan erbjuda för stunden. Här ligger vi rätt i tiden med återbruk och maskinerna levereras funktionstestade innan leverans.

Vi har också en ny storsäck som heter SealGuard där vi löser problemet ur en annan synvinkel. Dessa storsäckar är framtagna för att vara extremt täta. Fördelen med detta utifrån ett miljötänk baseras på att man inte får spill från säckarna i lager eller under transport. Att förlora material på grund av läckage är negativt både i det ekonomiska perspektivet samt att man får ut material i miljöer som kan skada både människor och djur. Det kan finnas livsmedel i storsäckarna som lockar till sig skadedjur. I återvinningssynpunkt så kan man välja bort en storsäck som man har innersäck i och på så vis få bort två olika plastmaterial. Att få en bra återvunnen plast av en storsäck som innehåller 40% polyeten är inte möjligt.

Jag vill också lyfta fram projektet med IVL där vi har tagit ganska stora kliv framåt i sista halvåret. Jag ser fram mot att se mer av det projektet i 2022 och jag tror det kommer bli ett spännande år tillsammans med teamet på IVL. Följ gärna IVL projektet och det går att komma in på deras hemsida via länken i denna Nyhet.

Jag avrundar här för den här gången och ska ta en lugn Jul hemma med familjen och inte resa runt. Hoppas ni alla får en underbar Jul och ett Gott Nytt År.

Hållbarhetsbloggen

Micael Rahm skriver Hållbarhetsbloggen.

Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.

Vi är medlemmar av:

Accon Greentech är medlem av RISE
Accon Greentech är medlem i Återvinningsindustrierna
Accon Greentech är medlem i Svensk Plastindustriförening
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minskad klimatpåverkan, genom återbruk och återvinning av storsäckar för industrin. 

Accon Greentech AB är en del av Accon Group AS.
Tjusby 13
387 93 Borgholm
Sverige
Tlf.: +46 (0)10 498 61 00
E-post: info@accongreentech.se
Accon Greentech white logotype
Webbutveckling: