Accon Greentech logotype

Frukostmöte SusChem IVL och Naturvårdsverket

Följer man denna illustration för hur man sorterar ut storsäckar så får man en perfekt återvinning.

I tisdags förra veckan var jag inbjuden till ett frukostmöte som arrangerades av IVL. Det var Åsa Stenmarck på Naturvårdsverket som ville att jag skulle presentera det arbetet vi gör i Accon. Tack Åsa för att jag fick möjligheten att vara med även om jag kanske inte alltid känner mig bekväm med att prata inför publik.

Det känns mycket bra att vi redan har kommit så långt i vårt arbete med att sluta loopen med storsäckarna och när marknaden börjar sakta att förändras så är vi redan klara. Nu ska vi bara se till att ta emot mer volymer och sedan sortera in fraktionerna i rätt kvalitéer.

Jag måste också passa på att tacka Sara Andersson på IVL för ett mycket bra möte där vi också fick lyssna till Paulina Granholm som presenterade hur Scania jobbar med sitt hållbarhetsarbete.

Mitt budskap på mötet var tydligt och det som vi behöver förmedla och även samarbeta kring är att det går inte bara att slänga storsäckar i en container med blandplast och tro att det finns någon som kommer att sortera säckarna. Vi som hanterar storsäckar måste ta vårt ansvar och se till att storsäckarna inte blandas upp med brännbart och annan plast. Storsäcken är så lätt att hantera för sortering så den kan inte hamna fel av misstag om man bara får kunskap om hur viktigt det är att sortera ut storsäckarna.

Vi har med Accon Greentech AB en helt komplett lösning där vi hjälper alla våra kunder med att hämta upp storsäckarna. Det var uppskattat från de som arrangerade frukostmötet att vi är tydliga med att vi ser inga hinder med den här fraktionen. I de flesta fallen när vi pratar om återvinning av plast så kommer rynkorna fram i pannan vilket är förståeligt. Men här har vi en återvinningsprocess som är enkel om vi gör rätt. Tänk att kunna använda ordet enkelt i kombination av återvinning och att skapa en loop där materialet kommer in i produkten storsäck igen.

För att förenkla för alla användare av Accons storsäckar så kommer vi inom kort ha en etikett som ger oss instruktioner för hur man ska hantera den tömda säcken Nedan finner ni ett utkast av den etikett som vi planerar att använda. Med denna etikett så underlättar det ännu mer och vi hjälper gärna till med att hålla enklare utbildningar för personalen på ert företag för att komma igång. Det som kan behövas är en balpress sedan är man igång. Testa en av våra balpressar på korttidshyra på tre månader för att utvärdera hur ni upplever att pressa säckarna och sedan få betalt för plasten. Att vända en kostnad till en intäkt gör man inte varje dag.

Hållbarhetsbloggen

Micael Rahm skriver Hållbarhetsbloggen.

Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.

Vi är medlemmar av:

Accon Greentech är medlem av RISE
Accon Greentech är medlem i Återvinningsindustrierna
Accon Greentech är medlem i Svensk Plastindustriförening
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minskad klimatpåverkan, genom återbruk och återvinning av storsäckar för industrin. 

Accon Greentech AB är en del av Accon Group AS.
Tjusby 13
387 93 Borgholm
Sverige
Tlf.: +46 (0)485-211 10
E-post: info@accongreentech.se
Accon Greentech white logotype
Webbutveckling: