Accon Greentech logotype

Konsekvenstänk gäller det oss?

Målet är vårt mål

Att jobba med ett mål och ett sikte på att ligga i fas med vad vi önskar oss av framtiden bör ju kopplas till ett konsekvenstänk. Jag kanske kommer bli lite djup i denna diskussion men det är inte meningen. Jag är inte ute efter att ge pekfinger till någon men det är kanske värt att stanna upp lite. Se ner mot marken och sedan med blicken lite sakta sträcka upp huvudet mot skyn och där stanna till för en stund. Vi har nu kommit ganska långt på vår resa mot att kunna använda återvunnet material PCR. Ni som följer denna blogg kan se varje steg vi har tagit från att vi har samlat in materialet, tvättat rivit och sedan re-granulerat. Därefter har granulatet få gå in i produkten storsäck där vi har testat vävens egenskaper och kvalité med jämförelse med ny råvara i PP. Vi har gått ganska försiktigt fram med testerna och vi har provat 15% rPP i blandningen för att sedan gå vidare med ett test på 28%. Vi kommer nu gå vidare med över 30% när vi har material att jobba med och det är framförallt den tunnare väven i toppen som kan hjälpa oss att passera 30%.

Vad händer nu då?

Jo nu står vi inför lite nya utmaningar som vi kanske inte riktigt var förberedda på men det får kanske bli en liten utveckling till med vårt arbete som kan ge oss ett genomgående flyt eller flow kanske man säger nu för tiden. Det vi märker när vi kommunicerar med våra kunder är att man vill se Accon GreenTech AB som en konkurrent till WMC företagen. Det var ju inte tanken utan vårt mål eller vår funktion var att vi skulle fungera som en sluten loop. Vi säljer nya storsäckar och sedan tar vårt ansvar att ta tillbaka storsäckarna och återvinna storsäckarnas plast för att sedan använda plasten igen. Att få den lösningen att fungera är ju ganska självklart om det ska finnas en anledning til att återvinna plasten. Nu får man lite en känsla av att man ska få bort sitt avfall för att spara pengar när det kostar för mycket att skicka på förbränning eller när WMC företaget debiterar kunden för insamling av avfall. Det blir lite märkligt om man inte har någon motprestation med att vi på Accon GreenTech AB ska återvinna en plast som sedan ingen vill ha i sin förpackning som man köper in mängder av varje år. Varför ska vi återvinna plasten om ingen ska använda den senare? Det är här jag tänker mig att ordet konsekvenstänk inte är så tokigt.

Nu vänder vi detta till något positivt

För att inte bli för pessimistisk så kommer det här lite information som kan vända detta. Vi har fått in förfrågan från kund att de vill vara med på tåget och använda materialet vi processar och det känns mycket bra. Det som behövs är naturligtvis fler företag som vågar ta steget samt får in förståelsen i att all plast som återvinns inte bara kan gå till en viss typ av företag. Vi tror att bredden är viktig och att man inte förstör plastens egenskaper genom att blanda ihop homopolymer och copolymer. Det är något vi diskuterar dagligen i Accon att sträva efter monomaterial när vi producerar storsäckar. Men när materialet ska återvinnas så behöver vi även där bibehålla materialet som en homopolymer. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt från alla sidor att jobba i rätt riktning med dessa frågor så man får en logik med lösning i projektet. Ta del av illustrationen nedan och se bild 9 som en mycket viktig del i kedjan. Kom gärna med synpunkter til mig så man enklare kan utveckla ett bra system för insamling och processens kedja.

Hållbarhetsbloggen

Micael Rahm skriver Hållbarhetsbloggen.

Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.

Vi är medlemmar av:

Accon Greentech är medlem av RISE
Accon Greentech är medlem i Återvinningsindustrierna
Accon Greentech är medlem i Svensk Plastindustriförening
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minskad klimatpåverkan, genom återbruk och återvinning av storsäckar för industrin. 

Accon Greentech AB är en del av Accon Group AS.
Tjusby 13
387 93 Borgholm
Sverige
Tlf.: +46 (0)485-211 10
E-post: info@accongreentech.se
Accon Greentech white logotype
Webbutveckling: