Accon Greentech logotype

Vårbruket på landet

Vårstädning på landet när man jobbar hållbart

Då är det vår igen och det tar med sig lite härligt kroppsarbete efter en vinter som inte har varit rik av snö. Därav lite snöskottning så man har dessvärre inte fått den där vardagsmotionen som kan vara nyttig mellan varven. Hur som helst så har räfsan varit framme när det inte har blåst som värst och det har blivit fem storsäckar med löv och annat smått och gott som finns i trädgården. Det kan låta mycket men vi har en ganska normal tomt på 1500 kvm som också har flera byggnader så det är inte något gigantiskt område att ta hand om. Säcken jag har använt är en säck som rymmer 450-500 liter och den går att få in i bilen om man har kombi eller halvkombi. Mycket smidigt och det blir vikter som man orkar hantera själv så länge man håller sig till torrt gräs och löv. Första säcken hade blöt jord också och då fick det bli kärran.

När jag har åkt till komposthögen på återvinningsstationen så ser jag att det är fler än jag som tycker att vårstädningen är trevlig och det är rent av trångt på platsen. Det jag uppmärksammar är att de andra som slänger löv och komposterbart har använt 200 liters sopsäckar. Detta är inte så hållbart då de faktiskt är trasiga där grenar sticker ut både här och där. Man har fått en hel del rester i sina bilar som ska städas och sedan ska sopsäcken slängas i blandad plast. Jag tror med all sannolikhet att den kommer att landa i brännbart också. Dessutom så rymmer den mindre än hälften av min storsäck så det går minst 2 säckar till för att fylla samma mängd. Jag iakttog också tidsåtgången på att lasta ur sopsäckarna och det var mer tidskrävande för de runtomkring mig. Jag har använt min säck för fem fyllningar nu och den ser nästan lika ren ut som när den var ny. Inga hål är det heller och då har jag ändå haft mycket nedklippta grenar av våra rosor och de har taggar på riktigt.

Jag uppskattar att den här säcken kommer att klara fler vårstädningar än vad jag kommer att klara av då man närmar sig den magiska åldern 60 år. Jag tänker att den här typen av säckar borde säljas på återvinningsstationerna så kunderna lätt kan köpa en säck och sedan börja att återbruka den här typen av förpackning. Den är smidig när den är tom och går att vika ihop och spara till nästkommande år.

Om vi också ska slå ett litet slag för återvunnen plast i dessa storsäckar så blir den betydligt trevligare att se på i naturen. Den har en färg som blir mer naturlig i jämförelse med starkt färgade säckar eller vita som de är när de produceras av jungfrulig PP. Om nu säcken ändå är förbrukad en dag så hoppas jag att Accon GreenTech AB har fått tillstånd att ha insamling av storsäckar på alla återvinningsstationer i Sverige. Då kommer även den trasiga säcken att kunna hamna i vår slutna loop där plasten från storsäckar går in i mekanisk återvinning.

Smart va!

Hållbarhetsbloggen

Micael Rahm skriver Hållbarhetsbloggen.

Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.

Vi är medlemmar av:

Accon Greentech är medlem av RISE
Accon Greentech är medlem i Återvinningsindustrierna
Accon Greentech är medlem i Svensk Plastindustriförening
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minskad klimatpåverkan, genom återbruk och återvinning av storsäckar för industrin. 

Accon Greentech AB är en del av Accon Group AS.
Tjusby 13
387 93 Borgholm
Sverige
Tlf.: +46 (0)485-211 10
E-post: info@accongreentech.se
Accon Greentech white logotype
Webbutveckling: