Nu har vi fått vårt nya beräkningsverktyg i Accon Group där vi kan beräkna Co2 utsläppen på nya storsäckar och även transporter på säckar vi samlar in från uttjänta storsäckar. Vill man ha hjälp med beräkningarna för storsäckarna som ni köper av Accon så kontakta oss så hjälper vi till med dessa beräkningar.
Att få underlag för beräkningar för storsäckar som Accon Greentech AB hämtar upp är också möjligt och här kommer vi också utveckla systemet för att få beräkningar av färdig råvara som skickas ut till kund.
Alexandra på IVL är tillbaka efter mammaledigheten och jag hade mitt första möte med henne i måndags och jag är glad att hon är tillbaka igen. Jag hoppas att vi kommer få se mycket utveckling i projektet med Sluta Cirkeln av industriell plast framöver.
Jag var med på temadagen Plastbubbel med Naturvårdsverket den 18/1 och det var spännande att höra om arbetet som pågår hos Naturvårdsverket och i andra organisationer. Projektet med Nationell plastsamordning där man presenterar hur viktigt det är med att försöka följa rekommendationerna som man delar med sig av. Vi inom Accon har en viktig del i denna process där design och produktion är en viktig del. Design och produktion påverkar den sista delen i loopen där vi har återvinning.
Vi har den här veckan fått erfarenhet av detta genom att vi har skickat en sändning med restmaterial från vår produktion i Finland till återvinning. Här fick vi problem med materialet och måste ta tillbaka materialet för att se om vi kan sortera materialet bättre. Det dök upp polyester från trådarna i materialet och det blev omgående stopp i maskineriet. Här har vi nu lärt oss att symbolerna som vi ser på där vi visar plastens loop från att vara en förpackning till att senare kunna gå in i en återvinningsprocess ställer krav på materialvalen.
En annan mycket viktig del i kommunikationen kring produkter som tillverkas är att det inte alltid räcker att vissa producenter kanske brinner för att göra förändringar. Verktyg för att göra upphandlingar är nog en av de viktigaste frågorna som jag ser kommer att leda till en förändring. Om inköparen gör ett strategiskt inköp så tror jag att man får se på hela kedjan och begära in Co2 rapporter och även gå på djupet i att göra sina val av produkt och från vilken leverantör man ska handla. Upphandlingsmyndigheten har mycket att erbjuda från sin hemsida som ger vägledning i djungeln av produkter och leverantörer. På hemsidan kan man också ta del av Agenda 2030 och vi har också med länk på vår hemsida.
här måste jag ge en stor eloge till det systemet jag fick prova på mötet hos Plastbubbel där vi fick ha möten med utvalda personer som diskuterade just sin del i kunskap av att återvinna plast. Jätte coolt program eller system eller vad man ska kalla det. Får ni möjlighet att prova så kan jag bara säga tummen upp för wonder.me .
Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.