Accon Greentech logotype

Sluta cirkeln för industriell plast - steg 2

Plastråvaran är PP som används till storsäckens väv eller öglor.

Äntligen är vi igång med projektet Sluta cirkeln för industriell plast - steg 2.

Det kommer bli otroligt intressant och lärorikt att få samarbeta med så många människor som besitter kompetens och kunskap i de ämnen som man önskar att man hade mer kunskap i redan nu. Jag känner att det kommer bli mycket man kommer att lära sig på denna resa och nu har vi till slut haft vår första kickoff med berörda parter. Självklart så saknar jag Alexandra men hon har nu ett annat stort ansvar och jag hoppas att hon får komma tillbaka till oss lite senare.

Blå granulat av PP
Plastråvaran är PP som används till storsäckens väv eller öglor.

De berörda företagen och organisationerna som kommer att vara drivande i projektet är IVL, Novoplast och Accon Greentech AB.

För vår del i Accon Greentech AB så kommer jag att jobba mycket med att utveckla designen på våra produkter internt i Accon. Vi vill snabbt försöka ställa om tillsammans med våra kunder där vi tittar på möjligheten att förbättra produkterna med färgval på öglor och sömmar.

Detta är faktiskt ett bra sätt att bygga relation med våra kunder och vi hade en dialog med en av våra kunder nyligen där vi till och med kom till ett avslut där hela säcken nu klassas som RFR säck. Vi har levererat säckar till samma kund i mer än 15 år nu och efter en liten diskussion och uppföljning med slutkund så var vi överens om att det var inga problem med att ändra till en helt vit storsäck.

Vad är då målet med att jag vill vara med att utveckla detta med att få våra storsäckar in i ett cirkulärt omlopp. Det jag finner stimulerande med att jobba med projektet är att vi har möjlighet att komma vidare med en stor förändring. Klart jag har tänkt på det tidigare att det är förkastligt att använda ett emballage en gång och sedan kasseras emballaget genom att det bränns och i bästa fall kommer till användning till en blomkruka som i sin tur också är en engångsprodukt. Livscykeln är otroligt kort och med utgångsläget från en jungfrulig råvara så ska man kunna ta vara på resurserna på ett mer effektivt sätt. Ett regeringsuppdrag till Naturvårdsverket och Havs-och vattenmyndigheten där man vill se över åtgärder för att minska de negativa miljöeffekterna av plast ger oss möjligheter att lyckas. När man får styrmedel för att lyckas med en hållbar plastanvändning så tror jag att det kommer ge resultat på sikt.

Nu ska vi se till att få in storsäckarna i processen där de rivs ner och sedan tvättas. Efter det kommer extruderingen där vi ska få fram en ren och bra råvara igen där vi sedan kan börja producera nya säckar. Detta låter som en lätt uppgift men här kommer vi att ställas inför en utmaning där vi behöver all den kunskap som finns i projektet. Vi förbereder oss för att börja tillverka små serier av tapes till att kunna väva ett tyg som sedan ska bli en storsäck till slut. När detta står klart så kommer sedan tester att göras på väven samt att vi gör top-lift test i vår rigg i Finland för att se att kvalitén inte försämras. Certifikaten ska vara kopplade till säckarna med återvunnen plastråvara så inget ska försämras på produkten. Jag hoppas att vi kan dela lite bilder på bloggen så man enkelt kan följa projektet steg för steg.

När vi kommer en bit på väg i projektet så kommer det mer information om hur vi går vidare. Hoppas ni tycker att detta är intressant att följa med på och har ni några frågor så hör gärna av er.

Hållbarhetsbloggen

Micael Rahm skriver Hållbarhetsbloggen.

Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.

Vi är medlemmar av:

Accon Greentech är medlem av RISE
Accon Greentech är medlem i Återvinningsindustrierna
Accon Greentech är medlem i Svensk Plastindustriförening
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minskad klimatpåverkan, genom återbruk och återvinning av storsäckar för industrin. 

Accon Greentech AB är en del av Accon Group AS.
Tjusby 13
387 93 Borgholm
Sverige
Tlf.: +46 (0)485-211 10
E-post: info@accongreentech.se
Accon Greentech white logotype
Webbutveckling: