Accon Greentech logotype

Klart det går bara vi vill

Knivarna som river sönder eller krossar plasten som ska återvinnas.

Vi kan lyckas med mekanisk återvinning på sikt

Att vi kan lyckas med att komma över i mekanisk återvinning av återvunnen plast från storsäckar bygger på att vi måste ställa om vårt tänk när det gäller att ändra en inarbetad rutin. Att få möjlighet att fånga upp de produkter som är emballage i vår värld i ett tidigt skede är starten till framgång.

Den 4 juni 2017 beslutade regeringen att tillsätta en utredning där man vill minska en negativ påverkan av plast i miljön. Utifrån det jag har studerat så finns här tydligen en känslostyrd debatt som i många fall kanske inte är helt faktabaserad. Plasten har blivit ett begrepp där man ser negativt på plast vilket kan diskuteras. Jag har svårt att se att man kan hitta ett bättre alternativ att ersätta plasten med som inte skapar mer problem med vår miljö och Co2 utsläpp.

När det gäller all plast och framförallt den plasten som jag representerar med storsäckar så är nyckeln till framgång att storsäckarna kommer direkt till en balpress eller komprimator när storsäcken är tömd. Skulle vi kunna klara av att hålla denna förpackning borta från containern med blandplast så är vi på rätt spår. Kanske lite som att gå in genom rätt dörr kan man säga. Att välja en container med blandplast är att välja den dörren som går till energiåtervinning.

Rätt dörr till mekanisk återvinning
Välj rätt dörr när du väljer val av återvinning av storsäckar

Nu kanske man tycker att energiåtervinning är perfekt för då får vi värme i elementen och vi slipper att frysa. Jag håller med till fullo och vem vill frysa om man inte behöver. Här kommer ett gammalt begrepp in som man kan ta till ibland att man inte ska kasta pärlor till svin. Kanske det inte är riktigt rätt men det finns en poäng med att den plasten som storsäckarna är producerade av är en jungfrulig råvara och den är i sitt första skede i sin livscykel. Att mer eller mindre tvinga den in i energiåtervinning är synd då plasten är mycket användbar i både storsäckstillverkning och andra produkter.

Hållbarhetsbloggen

Micael Rahm skriver Hållbarhetsbloggen.

Micael Rahm, vd för Accon Greentech AB, driver Hållbarhetsbloggen.

Vi är medlemmar av:

Accon Greentech är medlem av RISE
Accon Greentech är medlem i Återvinningsindustrierna
Accon Greentech är medlem i Svensk Plastindustriförening
Vi arbetar för en hållbar utveckling med minskad klimatpåverkan, genom återbruk och återvinning av storsäckar för industrin. 

Accon Greentech AB är en del av Accon Group AS.
Tjusby 13
387 93 Borgholm
Sverige
Tlf.: +46 (0)485-211 10
E-post: info@accongreentech.se
Accon Greentech white logotype
Webbutveckling: